Friday, October 5, 2012

PAPAYA LEAF FOR PREVENT CANCER

PAPAYA by srimulyanismsi@gmail.com

Papaya Tree ( pohon pepaya )
Papaya is riding roots of plant, stem hollow, finger-shaped leaves, white flowers and fruits with multiple seeds. In a papaya fruit are dozens and even hundreds of seeds. Black round seeds serve as a breeding tool.


Single papaya stems will grow under normal conditions. However, if the limb was broken, it will appear a few buds that will form a branch. Usually the fruit of a single stem growing papaya will be greater than the papaya fruit from the stems that branch.

The inside of papaya ( bagian dalam buah pepaya )
Young papaya fruit usually green with a fresh taste, can be treated as a cooked vegetable or ointment fry served with coconut sambal or chili lempuyang. For the papaya fruit that has not been cooked right, the fruit is still hard, the color is somewhat yellowish tint can be used as a fruit salad. While the old papaya fruit is yellow or orange is perfect, softer fruit, sweet and can be eaten straight as a fruit or blended as a cocktail (ice pieces).

Papaya flowers can also be cooked as a stir-stir vegetable. To eliminate the bitter taste papaya flower, usually added tempeh and green chillies

Papaya leaf sap contains papain, very good to prevent cancer growth. Papaya leaves can be boiled to be used as fresh vegetables or ointment, it was bitter. To eliminate the bitter taste papaya leaves, the ancients cooking by adding clay. But people today cook by mixing cassava leaves.

Papaya leaves can also be used as a herbal medicine. How to make it with mashed or blended with turmeric, salt, black ground, kencur, cumin, and by adding enough water. Filtered water is the drink as a herbal medicine. This herb is often drunk mothers after childbirth, particularly in Java




========================
                    PEPAYA
========================

Pepaya adalah tanaman yang berakar tunggang, batang berongga, daun berbentuk jari, berbunga putih dan berbuah dengan biji majemuk. Dalam satu buah papaya terdapat puluhan biji bahkan sampai ratusan jumlahnya. Biji berbentuk bulat berwarna hitam berfungsi sebagai alat perkembangbiakan.

The ripe papaya ( Buah pepaya yang sudah masak )
Batang papaya akan tumbuh tunggal dalam kondisi normal. Namun jika ujung dahan dipatahkan, maka akan muncul beberapa tunas yang akan membentuk cabang. Biasanya buah dari batang papaya yang tumbuh tunggal akan lebih besar dari pada buah papaya dari batang yang bercabang.

Buah papaya yang masih muda biasanya berwarna hijau dengan  rasa tawar, dapat diolah sebagai sayur berkuah atau dimasak urap yang disajikan bersama sambal kelapa atau sambal lempuyang. Untuk buah papaya yang belum masak bener, buahnya masih keras, warnanya agak kekuning-merahan dapat dipakai sebagai bahan rujak buah. Sedangkan buah papaya yang sudah tua berwarna kuning sempurna atau jingga, buahnya lebih empuk, rasanya manis dan dapat disantap langsung sebagai buah ataupun diracik sebagai koktail ( es buah ).

Bunga papaya juga dapat dimasak sebagai sayur oseng-oseng. Untuk menghilangkan rasa pahit bunga papaya, biasanya ditambahkan tempe dan cabe hijau

Daun papaya mengandung getah papain, sangat bagus untuk mencegah pertumbuhan kanker. Daun papaya dapat direbus untuk dijadikan lalapan atau urap, rasanya pahit. Untuk menghilangkan rasa pahit daun papaya, orang zaman dulu memasak dengan menambahkan tanah lempung. Namun orang zaman sekarang memasaknya dengan mencampurkan daun singkong.

Daun papaya juga dapat dijadikan jamu. Cara membuatnya dengan ditumbuk atau diblender  bersama kunyit, garam, temu hitam, kencur,  jintan, dan dengan menambahkan air putih secukupnya. Air hasil penyaringan tersebut di minum sebagai jamu. Ramuan ini sering diminum ibu-ibu sehabis melahirkan, khususnya di tanah Jawa.








No comments: